ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CID
ATHENS SECTION OF THE INTERNATIONAL DANCE COUNCIL
ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CIDΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΟΡΟΥ CIDΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥΒΡΑΔΥΕΣ ΠΕΜΠΤΗΣΕΜΜΕΛΕΙΑΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2015
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013Δεξίωση για τα 40 χρόνια του CID

 

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID, ο επίσημος οργανισμός για το χορό, ιδρύθηκε το 1973 στην ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

 

Για την επέτειο των 40 χρόνων του καλεί τα μέλη του από όλη την Ελλάδα σε δεξίωση την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 12:00-15:00 στην αίθουσα GrandBallroom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

 

Πρόσκληση απαραίτητη - ζητήσετε την τηλεφωνικά από τα γραφεία.
 

3 / 11 / 2013

 

To Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID - UNESCO,

o Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και

ο Δήμος Αθηναίων,

 

σας καλουν

 

να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί,

την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, στις 12:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

 

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση, στην ανακοίνωση που ακολουθεί απο τον Εμπορικό σύλλογο Αθηνών και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

http://www.cityofathens.gr/vgenoumeathina
ΒΡΑΔΥΑ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟΤελετή απονομής βραβείου Βασίλη Μοσκόβη 20/10/2013

 

θέατρο Αννα Μαρία Καλουτά

 

Με την συνδρομή του τμήματος Αθηνών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χορού cid - unesco

 

Με χορευτικά συγκροτήματα απο τα Δωδεκάνησα και

 

μικρή εισήγηση της προέδρου του τμήματος Αθηνών Μαριγούλας Κρητισώτου με θέμα :

 

Χορός και πολιτισμική ταυτότητα στα Δωδεκάνησα
6/10/2013

 

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

 

Χορευτές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αργεντινή, την Αφρική, τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Κούβα, το Κουρδιστάν, την Παλαιστίνη, την Πολωνία, με τους χορούς τους θα κάνουν βήματα και σχήματα την ξενιτιά και την πατρίδα, την αγωνία και τη νοσταλγία, κι ακόμα τη διαφορά από τον ένα στον άλλο τόπο, στον άλλο πολιτισμό.

Διοργανώνει: Το Τμήμα Aθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Athens Section CID-UNESCO

Στο ανοιχτό Θέατρο «Δόρα Στράτου», Φιλοπάππου

Στις 6/10/2013, Ημέρα: Κυριακή, Ωρα: 7,30 μ.μ.

ΤΤμήμα Aθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου χορού

                                          Athens Section CID-UNESCO

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 


 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013   Ώρα: 19:30 Θέατρο «Δόρα Στράτου

ΠΟΛΩΝΙΑ

Πόλκα: Μεταδόθηκε, ίσως, από την Τσεχία (2ο μισό του 19ου αιώνα), μεταβάλλοντας ακόμα και την αφ’ υψηλού στάση της αριστοκρατίας προς το χορό. Σήμερα στην Πολωνία, μαζί με τον Κρακόβιακ , Πολώνεζ, Κουγιάβιακ κλπ. θεωρείται παραδοσιακός λαϊκός χορός.

Κρακοβιακ: Ο πλέον εθνικός πολωνικός χορός που μαζί με άλλους εθνικούς όπως, «Πολώνεζ»,  «Κουγιάβιακ», «Μάζουρ», «Ομπέρεκ», αποτελούν θησαυρό της πολωνικής παράδοσης και κουλτούρας. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, είναι περισσότερο τελετουργικό του γάμου, άλλοι όμως διακρίνουν στο ύφος του ένα πολεμικό χορό που χορεύανε μόνο άντρες. Ο «Κρακόβιακ», χορός αρχικά των χωρικών, έγινε χορός και των πλουσίων και των αστών, ενώ εμπλούτισε τη συμφωνική και ορχηστρική μουσική, αλλά και στο θέατρο.

(Πληροφορίες: Γκραζίνα Αδαμίδου)

ΑΛΒΑΝΙΑ

Vallja e rugovës: Γυναικείος χορός από την περιοχή της Ρουγκόβα. Το όνομά του συνδέεται με το μέρος απ’ όπου ξεκίνησε να χορεύεται. Ανήκει στο λυρικό είδος χορού και εξυμνεί τη γυναίκα. Χορεύεται σε εορταστικές συγκεντρώσεις και γάμους.

Vallja e dados: Χορός ανδρικός από τη νότια Αλβανία. Ανήκει στο επικό είδος χορού ο οποίος χαρακτηρίζεται από δύναμη, λεβεντιά καθώς έχει ηρωικό και πολεμικό χαρακτήρα

Vallja e rrajcës: Λυρικός χορός. Χορευόταν σε θρησκευτικά τελετουργικά μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Μετά προστέθηκε και σε οικογενειακές εορτές όπως αρραβώνες, γάμους  κ.ά.

Vallja e kuksit :Επικός χορός, από τη βόρεια Αλβανία, που αποπνέει δυναμισμό και ηρωισμό.

Χορευτική ομάδα: shqiponjat «αετοί»

Μουσικό συγκρότημα: «Ζëri i vëndëlindjes» «Η φωνή του τόπου γέννησης»

 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Thrakisko horo
Sopsko 
horo: Χορός από το περιοχή της Sofias..  

Pirinsko horo Από την περιοχή της Pirin  
Rodopsko horo: 

Varnensko horo: Από τη βόρεια Βουλγαρία

Μουσικό συγκρότημα:  RODINA (πατρίδα)

Μάεστρος: Aleksandar Kostadinou  Χοροδιδάσκαλος: Milko  Minchev
Χορεύουν Παιδιά από το κυριακάτικο βουλγαρικό σχολείο «Κύριλλος και Μεθόδιος»

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Umonja :Πολεμικός χορός από την φυλή των Ζούλου
Ubezothini: Χορός από Imithente. Περιγράφει την φιλοξενία. Ο ξένος θα φάει και θα κοιμηθεί  πριν συνεχίσει το ταξίδι του.
Ουζούλου:Πολεμικός χορός. Δείχνει πώς οι πολεμιστές εκφοβίζουν τον εχθρό πριν τον πόλεμο.

Μουσικό συγκρότημα από την Νότια Αφρική: Mandela Gals and Drumbeat boys
Χορεύουν: ZandileNgumbane,η Mable Mosana,η Click Ngwere,η Νana Kaba, o DaudaConteh και ο Ndioba Ngom. (Πληροφορίες: Κατερίνα Καρατζή)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Γαμήλιο δρώμενο

Συμπράττουν: α) η χορευτική ομάδα ''LOULOUDA'' oriental dance group με τις χορεύτριες: Νατάσα Αθανασοπούλου, Κατερίνα Παναγιάρη, Έλενα Μαυρογιάννη, Σοφία Φιλιπποπούλου, Ευανθία Καΐρη, καθώς επίσης η Samra και Amira Balkis (βιωματικές χορεύτριες)

β) οι ανεξάρτητοι χορευτές, Sami Tito, Samir Josif,  (γαμπρός) , Stefan Stogianiv και η (νύφη)Ειρήνη Μόρου (όλοι βιωματικοί χορευτές).

Στο προ πολλού εξελισσόμενο τυπικό του γάμου ενσωματώνεται τελετουργικός χορός Raks samadan  που χορεύεται από γυναίκες και παίρνει το όνομά του από το Samadan,

κάτι σαν κηροπήγιο, το οποίο αυτές έχουν στο κεφάλι. Οι χορεύτριες, συχνά μαζί με χορευτές, πλαισιώνουν το ζευγάρι κατά την είσοδό του στο χώρο της διασκέδασης, ενώ κροταλίζουν κύμβαλα στα δάχτυλα. Η όλη τελετουργία, «το χορευτικό βήμα», αναλύεται σε ρυθμικό βηματισμό και ελεύθερες τιμητικές χορευτικές κινήσεις γύρω από και μπροστά στο ζευγάρι. Ταυτόχρονα το ραίνουν με λουλούδια, ενώ ο κόσμος επευφημεί με αλαλαγμούς και παλαμάκια.  Κατά κανόνα, προηγούνται οι μουσικοί, έπονται οι χορευτές και μετά το ζευγάρι, που τελικά παίρνει τη θέση του σύμφωνα με το τυπικό. Στη συνέχεια οι χορεύτριες χορεύουν Raks samadan.  Τελειώνοντας , αφαιρούν το samadan από το κεφάλι και συνεχίζουν με άλλους χορούς, στους οποίους συμμετέχουν και οι καλεσμένοι. Το samadan συμβολίζει το φως που λαμπρύνει, ευλογεί και προστατεύει τους νεόνυμφους! (Πληροφορίες: Amira Balkis)

Το τραγούδι: Aineh συνοδεύει το χορό Raks samadan, τον οποίο διευθύνει καλλιτεχνικά η Amira Balkis, ενώ τον δίδαξε η Nasra Emmam, από το θέατρο Reda Troup, αντίστοιχο του θεάτρο«Δόρα Στράτου».            Ακολουθει το:

Saidi: χορός πολεμικός κι ανδροπρεπής με ρίζες στις αιγυπτιακές παραδόσεις.

Χορεύουν, καθένας με το δικό του στυλ,  ο Samir Josif (γαμπρός) και ο Sami Tito.

Saabi: χορός  που αναπαριστά συγκρούσεις και αναμετρήσεις αντρών σε συναναστροφές τους σε ανοιχτούς χώρους δικών τους  συναντήσεων.

Χορεύουν Sami & Stefan Stogianiv.  

Παίζουν:1ο  ζουρνά ο Αλέξανδρος  Κλειδωνάς,  2ο ζουρνά ο  Περικλής Σχοινάς,  νταούλι ο Θανάσης Μάκος και o Αhmend Ahmend  άλλα  κρουστά.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ 

Tapalabakoye:Τραγούδι-χορός από την Σιέρρα Λεόνε που αναφέρεται στον θερισμό. Οι γυναίκες πάνε στα χωράφια τραγουδώντας.
Soko:Ρυθμός και χορός από την περιοχή Faranah της Άνω Γουινέας. Ο ρυθμός συνοδεύει τον χορό των bilakoros (παιδιά που δεν έχουν υποστεί περιτομή). Σε  ορισμένες περιοχές ο ρυθμός παίζεται την περίοδο πριν την περιτομή. Αφού οριστεί η γιορτή της περιτομής, τα παιδιά πηγαίνουν από χωριό σε χωριό να το ανακοινώσουν. Σε κάθε χωριό που φτάνουν παίζουν και χορεύουν το soko.
Madan-ρυθμός και χορός από την περιοχή Kankaba του Μάλι. Συνοδεύουν τον εορτασμό της συγκομιδής, της αφθονίας και  ευημερίας. Στην περιοχή Siguiri και Mandiana της Γουινέας το madan ονομάζεται jagbe. Παίζεται στο τέλος του ραμαζανιού όπως και στο Sheep Festival.

Μουσικό συγκρότημα:  Ubuntugroup (ubuntu σημαίνει ανθρωπιά.). Τα μέλη του προέρχονται από διάφορες χώρες της Αφρικής, (Σιέρρα Λεόνε, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Γουινέα, αλλά και από την Ελλάδα). Ειδικεύονται στις διάφορες μουσικές αφρικανικές κουλτούρες. Στην σημερινή εκδήλωση  θα πάνε μια βόλτα στην δυτική Αφρική.
Χορεύουν: η ΝanaKaba, η Ζandile Ngubane,η Κατερίνα Καρατζή, o Dauda Conteh, ο Ορεστης Πώποτας και ο Ndioba Ngom. (Πληροφορίες: Κατερίνα Καρατζή)

ΚΟΥΒΑ

Rumba: χορός που κυριάρχησε με την κατάργηση της  δουλείας , 1880, σαν έκφραση χαράς κι αποτίναξης της καταπίεσης και κοινωνικής διάκρισης. Σαν σε μουσική και χορευτική διαμαρτυρία και δύναμη όλοι χόρευαν στις αυλές και τους δρόμους μετατρέποντας σε μουσικά όργανα όποιο αντικείμενο. Ετσι, σαν σύμβολο ελεύθερης έκφρασης χορεύεται γράφει την ιστορία της εντός και εκτός των συνόρων της Κούβας.  
Χορεύουν: 
Mariela Nelson και Roberto Collins.

 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Chamame :Παραδοσιακός χορός από τις βορειοανατολικές επαρχίες της Αργεντινής που κληρονομείται από τους Ευρωπαίους και για αυτό το λόγο χορεύεται ζευγαρωτά. Παρόν σε όλες τις παραδοσιακές γιορτές

Chacarera: Παραδοσιακός χορός από την κεντρική Αργεντινή που αντιπροσωπεύει τη ζωή στην ύπαιθρο. Χορεύεται αντικριστά και προέρχεται από την ισπανική Sevillana

Tango : Ο πλέον χαρακτηριστικός αργεντίνικος χορός

TangoNuevo: Η πιο σύγχρονη μορφή του Tango στην Αργεντινή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Cumbia, όπως χορεύεται στις ακτές της Καραϊβικής. Η Cumbia στις διάφορες μορφές της  αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κολομβία. Τα μικρά βήματα συμβολίζουν τα αλυσοδεμένα πόδια των σκλάβων, αλλά και την ερωτοτροπία άνδρα-γυναίκας. Η γυναίκα, με σεμνές θηλυκές κινήσεις  προκαλεί τον άνδρα, ενώ αυτός κινείται πιο δυναμικά και εκδηλωτικά.    

Τα όργανα της Cumbia είναι κατηγορίες από φλάουτα (φλάουτα millio κ.α.) που προέρχονται από τους Ινδιάνους, αλλά και οι αφρικανικές ταμπούρες. Οι φορεσιές επηρεάζονται από τους Ισπανούς κατακτητές. Ο τρόπος χρήσης της φούστας (φτιάχνεται από 20 μέτρα ύφασμα), μαζί ο χορός και το σώμα εκφράζουν με πολλούς συμβολισμούς τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής.

Paseo Χορός προσφιλής στις μεσόγειες περιοχές της Κολομβίας. Το τραγούδι la piña madura, ο ώριμος ανανάς, εμπνέεται και εκφράζει τις εργασίες συγκομιδής και επεξεργασίας του ανανά. Εν ολίγοις ο χορός μιμείται τις κινήσεις για το μάζεμα και λιώσιμο του ανανά για την παρασκευή του ποτού guarapo,  που συντελεί στον σχεδόν αμετακίνητο κορμό του σώματος που χορεύει κι αντίθετα για τις λικνιστικές κινήσεις της λεκάνης. Κάθε τραγούδι του Paseo τον παραλλάσει. (Πληρ/α: Carmen Kafiri)

Χορεύουν: Carmen Kafiri, Hiomara Alfaro, Karen Vasquez, Yquli Vasquez, Miriam Martinez

 

 ΙΝΔΙΑ

Χορός Bhangra

Χορεύουν: Rajveer-Indian-Punjabi-Bhangra Group

 

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Παλαιστινιακή Dapka  (η ονομασία Dapka αντιστοιχεί σε διάφορες παραλλαγές χορών της μορφής που θα δείτε, αντίστοιχες των αραβικών λαών που τη συνηθίζουν)

Χορεύουν: Issa Saad,  Reem Jayoussi,  Samar Salfiti,   Laith Qumsieh,  Adham Jawabreh

Χορευτικό συγκρότημα της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος

 

ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ                              

Halef- Xelef: Χορός αντάρτικος που αντανακλά την ιστορία και τον ηρωικό χαρακτήρα των Κούρδων.

Sorani-Sorani:  Χορός που καθιέρωσαν οι καθημερινές ανάγκες των Κούρδων από το Βόρειο Ιράκ. Χορέυεται σε κάθε γιορτή

Chep o rast:  Ζερβόδεξος

Pes bimes. Χορός των Κούρδων από την περιοχή της Συρίας

Here were 

Chift-tel     Τσιφτέ-τέλι για όλους με το τραγούδι του Xosnav Yusif

 

                                   _________________________

                                             ________________

                                                  ___________

 

 

Ερευνα, κείμενα, γενική επιμέλεια, συντονισμός, οργάνωση προγράμματος

Μαριγούλα Κριτσιώτου

Αφίσα, πρόσκληση, πρόγραμμα, συντονισμός  μουσικής Λουΐζα Θεοδωράκη

Λοιπές  εργασίες διοργάνωσης: Αριστέα Μπαλάσκα, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Χαλκιά

Βιντεο: Γιώργος Κανάκης

 

Νερά, Αναψυκτικά

Χορηγός  Κανδύλης

Νερά Ρούβας.  Φυλής 169, Άνω Λιόσια

 

 

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

 


Σκηνοθεσία/διασκευή: Δημήτρης Πανταζίδης

Μετάφραση: Εύμολπος Τσάμης

Συνεργαζόμενοι φορείς: «Μυθικές Ελληνικές Διαδρομές», «Ευμολπίδες», «Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής» - Συντονιστής: Όμηρος Παχατουρίδης, «Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων».

Συμμετέχουν οι: Επίκουρος Βράϊλας, Παναγιώτης Εικοσιπένταρχος (Πενθεύς), Αλέξανδρος Ζαχαρέας (Ένθεος), Ελένη Καββαδία, Ιφιγένεια Κοβάνη (Αγαύη), Τρίτων Κομαρώφ, Ηφαιστίων Κυπριώτης (Διόνυσος), Δημήτρης Σταθόπουλος, Άρτεμις Σταματίου, Πανωραία Τσιλίκα και Ελένη Ψυχογιού.

Χορός Μαινάδων: «Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Όρχησης Παν/μιο Αθηνών «ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ». Συντονίστρια: Phd Άννα Λάζου. Κοστούμια-μάσκες: Μαρία Δημητριάδου. Μουσικοί: Ίρις Μπαλαλά, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Με την υποστήριξη του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Athens Section CID UNESCO.

Έργα Τέχνης-Σκηνικά: Κλεώ-Ευσταθία Καραμπάτσου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άρτεμις Σταματίου.
23/6/2013

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

 

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CID-UNESCO


Ξενάγηση με θέμα: "Ο Χορός στην παλαιά Αθήνα"


Ξεναγός: Άρτεμης Σκουμουρδή

 

Ξεκίνημα με μικρή εισήγηση στο θέμα της ξεναγού από έρευνα στον καθημερινό τύπο

και επίσκεψη στη συνέχεια σε τόπους χορευτικών δραστηριοτήτων.

 

Η Πρόεδρος


Μαριγούλα Κρητσιώτου 


ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΟΡΟΥ CIDΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΟΡΟΥ CIDΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥΒΡΑΔΥΕΣ ΠΕΜΠΤΗΣΕΜΜΕΛΕΙΑΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣΧΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣΣΥΝΔΕΣΜΟΙΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ